Осінь – прекрасна пора року, але і у неї є мінуси. Перш за все, це сезонні захворювання. Традиційно вважається, що з початком осені діти починають частіше хворіти. А попереду ще ціла зима! Тому осінь – саме час, щоб зміцнити здоров’я дитини.

Щоб уникнути цих неприємних особливостей осені, слід зміцнювати імунітет і запасатися вітамінами, тим більше, що саме «осінні вітаміни» вважаються найкориснішими, саме їх запас повинен захистити організм взимку, коли настане епідемія грипу та ГРВІ.

Пропонуємо Вам підбірку порад та лайфхаків, щоб підготувати організм своєї дитини до зими і бути здоровими!

  • Збалансоване харчування особливо важливе восени. В осінньому раціоні дитини овочі повинні поєднуватися з м’ясними, молочними і борошняними виробами, щоб дитячий організм засвоїв всі вітаміни по максимуму. Крім того, різноманітність на дитячому столі – це запорука гарного апетиту.

20 найнеобхідніших продуктів в осінньому раціоні дитини:

ГРЕЧКА

Справедливо називається царицею всіх каш, адже в ній міститься максимальна кількість мікроелементів, в порівнянні з іншими крупами.

РИС

У рисі міститься 8 найнеобхідніших дитячому організму амінокислот, а також фосфор, цинк, залізо, кальцій, калій і йод.

ВІВСЯНКА

Це ідеальна каша для сніданку дитини. У ній міститься магній, необхідний для зміцнення нервової системи дитини, а також фосфор і кальцій для кісток.

ЯГОДИ

Осінні ягоди – обліпиха, журавлина і брусниця – джерело вітаміну С, необхідного для імунітету дитини напередодні вірусних епідемій.

ЯБЛУКА

Як кажуть англійці, з’їдай одне яблуко в день – і забудь про лікарів. Яблука не тільки зміцнюють імунітет, але і виводять з організму шкідливі токсини. А печені яблука нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

ВИНОГРАД

Багатий антиоксидантами і глюкозою виноград – важливий продукт осіннього раціону дитини. Тим більше що восени виноград максимально якісний і корисний.

ШИПШИНА

Свіжозібрані плоди шипшини – золотий запас для всієї родини, адже шипшина, багата вітаміном С, відмінно підвищує імунітет.

МОРКВА І ГАРБУЗ

У моркві та гарбузі міститься велика кількість вітаміну А – каротину, який необхідний для зору дитини. Важливо заправляти страви зі свіжої моркви та гарбуза тваринними жирами – сметаною чи вершками, щоб каротин краще засвоювався дитячим організмом.

КАРТОПЛЯ, КВАСОЛЯ І КАПУСТА

Вітаміни групи В, що містяться в картоплі, квасолі і капусті, зміцнюють дитячий імунітет і нервову систему, позитивно впливають на кровотворення. А восени в цих овочах, тільки зібраних з грядки, міститься максимум корисних речовин.

ЦИБУЛЯ І ЧАСНИК

У цибулі і часнику містяться фітонциди, які допомагають нашому організму боротися з вірусами. Тому ці овочі теж повинні бути в раціоні дитини, хоча і в невеликих кількостях.

ЧОРНОПЛІДНА ГОРОБИНА

Корисна для зміцнення захисних сил організму, а також допомагає знизити артеріальний тиск і покращує стан судин. Справа в тому, що чорноплідна горобина являє собою відмінний засіб боротьби з атеросклеротичними бляшками. Хворі кардіологічними захворюваннями повинні обов’язково запастися чорноплідної горобиною на зиму.

ОБЛІПИХА

В обліписі дуже багато вітаміну С. Її можна їсти або робити настої та чаї. Крім вітаміну С, в обліписі дуже багато корисних мікроелементів, які добре впливають на обмінні процеси в організмі. Ще обліпиху корисно приймати людям, що страждають на виразкову хворобу і гастрит.

ЖУРАВЛИНА

У журавлині теж дуже велика кількість вітаміну С. При перших же симптомах застуди або після переохолодження, достатньо з’їсти декілька пригоршень цієї корисної ягоди, і хвороба обов’язково відступить. В якості профілактики ослаблення імунітету журавлину можна їсти з медом і сиром – ця суміш просто створена для хмурого осіннього ранку!

КАЛИНА

Ця чудова ягода дуже корисна тим, хто часто страждає захворюваннями ЛОР-органів. Трохи розтертих з медом ягід слід додати в чай, або просто залити окропом і дати настоятися десять хвилин. Пити при перших симптомах закладеності носа або болі в горлі.

РИБ’ЯЧИЙ ЖИР

Старий і давно забутий засіб для підвищення опірності організму – риб’ячий жир. Сьогодні лікарі знову все частіше стали призначати його з метою профілактики різних захворювань. Тим більше, що зараз придбати такий жир можна в будь-якій аптеці у вигляді невеликих капсул. Особливо корисний риб’ячий жир дітям молодшого шкільного віку.

М’ЯСО І РИБА

Дитині потрібні жиророзчинні вітаміни і білки, що містяться в м’ясі та рибі. Саме тваринні жири забезпечують зігріваючий ефект на людський організм в холод. Тому восени потрібно збільшити кількість м’ясних і рибних страв у раціоні дитини.

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Молочні продукти – джерело вітамінів А, Е, В2, В6, РР і кальцію, необхідного для формування скелета і зубів. Особливо корисний сир і йогурти, приготовлені вдома з якісного ультрапастеризованого молока.

МЕД

Осінній раціон дитини не може бути правильним без меду. Хіба що дитина – алергік. В інших випадках діти щодня повинні з’їдати хоча б пару ложок меду, адже в цьому продукті міститься просто море корисних мікроелементів.

ГОРІХИ

У волоських горіхах багато вітаміну С, необхідного для зміцнення дитячого імунітету. Але важливо пам’ятати, що горіхи – досить важкий і жирний продукт, тому вони необхідні дитині в помірній кількості.

ШОКОЛАД

Хороший, якісний, без домішок – теж корисний продукт для дитини. Невеликий шматочок шоколаду підбадьорить під час занять, зарядить енергією.

Кiлькiсть переглядiв: 90

Коментарi